گزارش اجمالی از کمیسیون‌های همایش: کمیسیون هفتم

مقاله اول: سيداحمد رهنمايي

عنوان مقاله: خوديابي از منظر فلسفه تربيتي علامه طباطبائي

چكيده مقاله

مباحثي همچون: مفهوم، اهميت، اعتبار، مباني، اصول و روش‌مندي‌هاي برگرفته از تفسير الميزان و پاره‌اي ديگر از آثار علامه طباطبائي از جمله رسالة الولايه ايشان در خصوص خودشناسي و خوديابي و كمال نفس ارائه گرديد و ديدگاه علامه طباطبائي با تمركز بر فلسفه تربيتي موردنظر ايشان تبيين شد. اين مقاله به صورت پاورپوينت ارائه شد.

چكيده نقد و بررسي

مهم‌ترين نقدي كه بر اين مقاله وارد شد مربوط‌ مي‌شد به بيان مفهوم شناختي خوديابي و به تعبير انگليسي «self-Realization». گفته شد نظر به اينكه اين عنوان بالاصاله توسط صاحب الميزان غربي وارد فلسفه تعليم و تربيت گرديده است، بهتر است سراغ معادلي مناسب‌تر و بهتر و جامع‌تر از عنوان خوديابي، آن هم با نگاه به منابع اسلامي مي‌رويم. سؤالاتي نيز در مورد «روح» و اصالت آن مطرح شد.

مقاله دوم: لوئيس مدوف از آمريكا

عنوان مقاله: علامه طباطبائي و تأويل با رويكردي متمايز و در عين حال مغفول‌مانده

چكيده مقاله

آقاي مدوف با بيان سه نظريه در باب مفهوم‌شناسي تأويل 1. به مفهوم همان تفسير 2. به مفهوم آنچه خلاف ظاهر است و 3. به مفهوم دستيابي به باطن قرآن: ديدگاه علامه را در خصوص تأويل بيان داشت و با اشاره به برداشت نويسندگاني همچون رشيدرضا و ابن‌تيميه، نظر علامه را تأييد و ساير ديدگاه را نادرست تلقي كرد.

چكيده نقد و بررسي

مهم‌ترين نقد و بررسي نسبت به اين مقاله مربوط مي‌شد به مفهوم‌شناسي و برداشت از واژه تأويل. ناقدان بيشتر تأكيد داشتند كه مصاديق كلام علامه و مواردي كه ايشان در خصوص تأويل برداشت خود را ارائه فرموده‌اند روشن‌تر بيان شود.

مقاله سوم: قاسم از كشور غنا

عنوان مقاله: انديشه‌هاي علامه طباطبائي در مورد قيامت

چكيده

ميهمان كنفرانس از كشور غنا ضمن بررسي مباحث آخرت‌شناسي علامه طباطبائي در الميزان بر ديدگاه قرآن  و علامه در خصوص مسئله «شفاعت» در روز قيامت تأكيد ورزيد و سعي كرد بيان كنند كه از ديدگاه علامه شفاعت بالاصاله اختصاص به خداوند دارد كه او به هركسي كه رضايتش و مشيتش تعلق گيرد اين امتياز را خواهد بخشيد.

چكيده نقد و بررسي

ناقدان در مقام نقد و بررسي از ارايه‌دهنده خواستند تا تبيين جامع‌تر و روشن‌تري از مسئله شفاعت و برداشت علامه از اين مسئله را ارائه دهد.

مقاله چهارم: دكتر دانشور

عنوان مقاله: ديدگاه علامه در مورد خداوند

چكيده مقاله

آقاي دانشور سعي بليغي را به عمل آورد تا مبحث يگانگي خداوند را از نگاه علامه با تمركز بر تفسير الميزان ارائه دهد.

چكيده نقد و بررسي

ناقدان بيشتر بر مفهوم «واحد» و «احد» و ساير مفاهيم مشابه در خصوص خداوند تأمل كردند و از ارائه‌دهنده خواستند تا تمايز بين اين مفاهيم با نگاه ديدگاه علامه بيان دارد.

مقاله پنجم: عباس عارفي

عنوان مقاله: ديدگاه علامه در مورد علم

چكيده مقاله

علم به دو وجه حضوري و خصوصي توسط پژوهشگر با تمركز بر ديدگاه علامه تبيين گرديد و معيارهاي علم حضوري از اين ديدگاه مورد بررسي قرار گرفت و در نقطه مقابل ديدگاه علامه به ديدگاه دكتر مهدي حائري نيز اشارت رفت. ارائه‌دهنده تلاش كرد ثابت كند كه آقاي حائري كلام علامه را در خصوص علم حضوري خوب درك نكرده است.

چكيده نقد و بررسي

ناقدان بيشتر بر مفهوم‌شناسي و مصداق‌يابي علم حضوري تأكيد داشتند و از اين جنبه اظهارات پژوهشگر محترم را تا حدودي به چالش كشاندند كه البته در پايان سعي بر اين بود كه به نقطه مشتركي در اين خصوص دست يابند.