به یاد خدا باش تا خدا به یادت باشد، اگر خدا به یاد انسان بود،از جهل رهایی می‌یابد اگر در کاری مانده است خداوند نمی‌گذاردعاجز شود.(علامه سيدمحمدحسين طباطبايي)

فايل‌ها

پيوندها

    

سخنرانی حجت الاسلام و المسلمین علیرضا اعرافی در همایش

به گزارش سایت همایش بین المللی اندیشه‌های علامه طباطبایی در تفسیر المیزان، پنج شنبه، 22 آبان مقاله‌ای با عنوان «روش‌شناسی تفسیری علامه طباطبایی و قلمروهای نو» در این همایش از سوی حجت الاسلام و المسلمین علیرضا اعرافی ارایه شد.

 

 

وی با بیان این‌که علوم انسانی امروز نرم افزاری برای حاکمیت غرب محسوب می‌شود، گفت: بازنگری و بازسازی علوم انسانی و اجتماعی از یک سو پرسشی است که در مقابل حوزویان قرار گرفته و از سوی دیگر رهبری معظم انقلاب هم این مطلب را مورد مطالبه قرار داده است که همه اندیشمندان باید به این امر اهتمام ویژه‌ای خرج بدهند.

 

استاد حوزه علمیه با اشاره به این‌که تا زمانی که این نرم افزار به گفتمان اسلامی تبدل پیدا نکند همه ما دچار چالش و مشکلات عدیده خواهیم شد، اظهار داشت: با توجه به همه تلاش‌های انجام شده هنوز نیازمند فعالیت و بازنگری‌های نو در این عرصه هستیم که باید به صورت گسترده و همه جانبه فعالان دینی و علمی وارد میدان شوند.

 

وی تفسیر قرآن با نگاه به  قلمروهای علوم انسانی را یکی از ارکان بازنگری تمدن غربی برشمرد و افزود: نگاهی نو به قرآن با تکیه به منابع اصلی نیاز اصلی در بازنگری این نرم افزار است که برای حرکت به این سمت باید از روش‌شناسی علامه طباطبایی(ره)، شهید صدر(ره) و مرحوم آیت الله خویی(ره) بهره گرفت و با در کنار هم دادن این سه شیوه در یک منظومه منسجم، می‌توان وارد قلمروی تفسیر تخصصی و دقیق علمی شد.

 

حجت الاسلام و المسلمین علیرضا اعرافی با بیان این‌که بعد از قرن دهم حوزه‌های عقلی و حکمت متعالیه درخشش چشم‌گیری پیدا کرده بود و از سوی دیگر دانش اصول به عنوان منهج اجتهاد به بالندگی خود رسیده بود و از سوی دیگر با توجه به تحولات زمان  پرسش‌های فراوانی به سوی حوزه‌های علمیه آمده بود، ابراز داشت: علامه طباطبایی(ره) با نگاه به ظرفیت و بن مایه قوی عقلی و اصولی معارف دین و متاثر از نیازهای جامعه احساس کردند که تفسیری در خور نگاشته نشده است که ایشان به تالیف تفسیر المیزان پرداختند که در نهایت اثری برآمده از عقل، اصول، دقیق و ناظر به تحولات عصر و زمان ایجاد شد.

 

وی در تبیین تفکرات بلند شهید صدر(ره) بیان داشت: ایشان در تفسیر موضوعی خود بر این دو نکته تاکید دارند که همیشه نباید منتظر باشیم تا متن به محقق موضوع بدهد بلکه متن دینی و قرآنی دارای ظرفیتی هستند که می‌توان موضوعات را بر آنان عرضه کرد و با روش اجتهادی و درست نظر قرآن درباره آن موضوع را بدست آورد و از سوی دیگر ایشان تاکید فراوانی بر نظام سازی داشتند.

 

نویسنده کتاب فقه تربیتی به بهره‌گیری درست و مناسب و دقیق از اصول برای فهم قرآن در اندیشه‌های آیت الله خویی(ره) اشاره کرد و گفت: جلد اول کتاب تفسیری البیان ایشان به ثمر نشاند که همین جلد تجلی اندیشه و نگاه ایشان است و اگر این روند ادامه پیدا می‌کرد ثمرات بسیاری امروز به دست ما می‌رسید.

 

وی با تاکید بر ضرورت تنظیم و تبدیل نرم افزار علوم انسانی به گفتمانی اسلامی خاطرنشان کرد: این تبدل نیازمند ورود به عرصه‌های تفسیرهای تخصصی در حوزه‌های علوم انسانی و علوم اجتماعی است که این امر هم محتاج سه دیدگاه عقلی و تحلیلی، اصولی و نظام‌بندی معارف است که با بهره گرفتن از این سه شیوه می‌توان دستگاه‌های متناسب نظری در علوم انسانی تولید کرد.

 

گفتنی است، همایش بین المللی اندیشه‌های علامه طباطبایی در تفسیر المیزان به مدت دو روز از پنج شنبه 22 آبان با حضور اندیشمندان داخلی و خارجی در مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی(ره) برگزار می‌شود.