به یاد خدا باش تا خدا به یادت باشد، اگر خدا به یاد انسان بود،از جهل رهایی می‌یابد اگر در کاری مانده است خداوند نمی‌گذاردعاجز شود.(علامه سيدمحمدحسين طباطبايي)

فايل‌ها

پيوندها

    

آیت‌الله رجبی: همایش علامه طباطبایی با مهمانانی از 4 قاره جهان 22 و 23 آبان‌ماه برگزار می‌گردد.

نشست خبری همایش بین المللی اندیشه‌های علامه طباطبایی در تفسیر المیزان، یک‌شنبه،هفدهم آبان با حضوراصحاب رسانه درسالن اندیشه موسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی(ره) برگزارشد.

آیت‌الله  محمود رجبی، دبیر علمی همایش با اشاره به شخصیت کم نظیر علمی و عرفانی مرحوم علامه وهمچنین  تحولی که ایشان در جهان اسلام به لحاظ علمی ایجاد کردند نظیر تحول امام خمینی(ره) در زمینه سیاسی و اجتماعی برشمرد، گفت: باید این شخصیت بزرگ به جامعه علمی ایران، جهان اسلام و دنیا معرفی شود که متاسقانه هنوز در جوامع داخلی و خارجی به خوبی این کار صورت نگرفته است.

 وی با بیان این‌که آثار مختلف علمی علامه طباطبایی(ره)  که در حوزه‌های مختلف نگاشته شده، بعد خاصی از علمیت ایشان را معرفی می‌کند ، در ادامه افزود: تفسیر المیزان تابلوی تمام‌نمای شخصیت علمی علامه طباطبایی است، زیرا که خود تفسیر از جامعیتی برخوردار می‌باشد که همه فرهنگ‌ها، معارف دینی و مطالب علمی را با خود دربردارد.

قایم مقام موسسه امام خمینی(ره) با اشاره به کلام شهید مطهری درباره علامه طباطبایی که فرمودند ایشان هم کار کرده و خوب هم کرده، بیان داشت: انصافا علامه یک نظریه پرداز علمی در بعد معارف دینی خصوصاعلوم انسانی بوده است و همگان باید از این ظرفیت گرانبها استفاده علمی ببرند.

 وی با بیان این‌که علامه طباطبایی(ره) خوب تفکر می‌کردند و بیشتراوقات به تامل و تفکر می گذراندند، خاطرنشان کرد: تفسیر المیزان فقط جمع آوری نیست؛ بلکه محصول بیست ساله تفکر ایشان است و یک دایراه المعارف اسلام ناب محسوب می‌شود و به قول شهید مطهری از صدر اسلام تاکنون در بین شیعه و اهل سنت چنین تفسیری با این وسعت و عمق علمی منتشر نشده است.

آیت‌الله  رجبی با اشاره به این‌که همایش بین المللی اندیشه‌های علامه طباطبایی در تفسیر المیزان از حدود سه سال گذشته تصویب شد و با همکاری 21 مرکز علمی داخلی  و 8 مرکز علمی خارج از کشو ر و با همکاری دانشمندانی از کشورهای مختلف مانند اندونزی، انگلیس، امریکا، غنا، سوریه، پاکستان و عراق برگزار می‌شود، گفت: برگزاری این همایش گامی کوچک برای معرفی شخصیت علامه و کتاب تفسیر المیزان به جامعه اسلامی و دیگر جوامع بین اللملی است.

وی با بیان این‌که در مسیر فراهم ساختن برنامه‌ها و مقدمات برگزاری همایش ده محور مورد توجه و دستور کار قرار گرفته است، اظهار داشت: فراخوان برای سی محور اصلی و سیصد محور فرعی اولین قدم محسوب می‌شود که می‌توان گفت این مجموعه، راهنمایی خوبی برای پروژه‌های تحقیقاتی و رساله‌های علمی  محققین است و آنان به راحتی موضوعات خوبی را از این گنجینه بدست آورند.

 دبیر علمی همایش راه اندازی سایت همایش به سه زبان فارسی، عربی و انگلیسی و قرار دادن اطلاعات ارزشمند علمی و خبر را قدم دوم و برگزاری پیش همایش‌های متعدد‌ را قدم سوم برشمرد و افزود: 14 پیش‌همایش برگزار شده که 45 مقاله و سخنرانی و 10 میزگرد در شهرهای مختلف مانند مشهد، تهران، قم، تبریز و نیز در لبنان برگزارشده است.

 وی مصاحبه با صاحب‌نظران علوم انسانی و اسلامی، تدوین دو خبرنامه و ارایه یک ویژه‌نامه در باره شخصیت علامه و چکیده مقالات در روزهمایش، ویژه برنامه‌های رادیو و تلویزونی در چهارده محور که به تدریج ضبط و پخش خواهد شد را از دیگر برنامه‌ها معرفی و خاطرنشان کرد: نمایشگاهی به مدت سه روز در موسسه امام خمینی(ره) برگزار می‌شود که به معرفی آثار مکتوب و دیجیتالی علامه طباطبایی(ره)  و آثار قرآنی مراکز مرتبط  و پخش فیلم می‌پردازد.

 قائم مقام موسسه امام خمینی(ره) با اشاره به این‌که از سوی اندیشمندان مراکز علمی داخلی و خارجی نزدیک 600 مقاله به دبیرخانه رسیده است، اظهار داشت: از این جهت که این همایش دارای رتبه علمی و پژوهشی می‌باشد  مقالات در چهار مرحله  بررسی و ارزیابی شده و به مقاله‌های علمی پژوهشی، علمی ترویجی، علمی تخصصی و مقالات فرهنگی تقسیم‌بندی شده است.

 وی در توضیح برنامه‌های دو روز همایش گفت: افتتاحیه در روز پنج شنبه با پیام تصویری آیت الله جوادی آملی و سخنرانی آیت الله علامه مصباح یزدی آغاز می‌شود و در ادامه، مقالات برتر با سه زبان انگلیسی، عربی و فارسی همراه با ترجمه هم زمان انگلیسی و عربی برای مهمانان خارجی ارایه خواهد شد.

 آیت‌الله  رجبی با بیان این‌که هفت کمیسیون تخصصی مانند دین شناسی، مطالعات علوم انسانی، مطالعات علوم اجتماعی،ویژه مقالات عربی و ویژه مقالات انگلیسی تشکیل شده است، ابراز داشت:

وی در تبیین برنامه‌های روز دوم همایش گفت:  سخنرانی آیت الله آصفی و ارایه مقالات به سه زبان در صبح و سخنرانی و ارایه مقاله  حجت الاسلام و المسلمین پارسانیا و ارایه سایر مقالات از برنامه‌های عصر روز دوم است که همه برنامه‌های بیان شده در موسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی(ره) برگزار می‌شود.

 دبیر علمی همایش افزود: پخش پایانی مراسم در منزل علامه طباطبایی(ره) که تبدیل به دارالقرآن شده است برگزار می‌شود که گزارش‌های کمیسیون‌ها، سخنرانی آیت الله استادی و آیت الله العظمی سبحانی از برنامه‌های پایانی همایش می‌باشد.

 وی ادای احترام مهمانان خارجی به شخصیت علامه طباطبایی(ره) در جوار قبر ایشان و دیدارهای آنان با برخی شخصیت‌های علمی و مراکز علمی را از برنامه‌های ویژه مدعوین خارجی برشمرد و گفت: برای شناساندن شخصیت علامه و تفسیر المیزان به شخصیت‌های علمی و تاثیرگذار جهان اسلام برنامه‌ها و طرح‌های مختلفی را داریم که امیدواریم بتوانیم در این عرصه نیز موفق بشویم.

آیت‌الله  رجبی با بیان این‌که مقالات پذیرفته شده در مجلات داخلی چاپ می‌شود، اظهار داشت: بقیه مقالات به مرور برای چاپ آماده می‌شود و یک مجموعه‌ای از مقالات، مصاحبه‌ها و پیش‌همایش‌ها ارایه خواهیم کرد و در صورت امکان به سه زبان منتشر خواهد شد.

وی تشکیل دبیرخانه دایمی همایش، برگزاری همایش سالیانه در سطح ملی، برپایی همایش هرچند سال یک‌بار در سطح بین المللی به صورت تخصصی، ارایه طرح‌های مختلف برای معرفی شخصیت و کتاب تفسیر المیزان علامه در سطح جهانی را از برنامه‌های بعد از برگزاری همایش معرفی کرد.

قایم مقام موسسه امام خمینی(ره) با بیان این‌که  شهیدمطهری فرموده‌اند که در هیچ مساله‌ای به کتاب تفسیر المیزان رجوع نکردم مگر این‌که پاسخم را دریافت کرده باشم و همچنین آیت الله جوادی فرموده‌اند که مسایل اخلاقی و اعتقادی نیست مگراین‌که ایشان نظر داده باشند، خاطرنشان کرد: واقعا تفسیر علامه یک منبع جدی برای تولید علوم انسانی اسلامی است که قصد داریم این اثر را به عنوان یک منبع به جوامع علمی معرفی کنیم.

وی با تاکید بر حضور جدی و فعال تفسیر المیزان در حوزه‌های دینی و مجامع علمی و اظهار تاسف از این‌که در بسیاری از عرصه‌های علمی هنوز محور قرار نگرفته است، بیان داشت: طرح موضوع‌سازی تفسیر المیزان را در حال اجرا داریم که 60 محقق و ناظر مشغول به کار هستند و در پایان پروژه دیدگاه علامه در هر موضوع به طور منسجم  در قالب نرم افزار در دسترس علاقه‌مندان قرار می‌گیرد.

دبیر همایش حفظ و تقویت ارتباط با مراکز علمی داخلی و خارجی در حد وسیعتر وهم‌افزایی بیشتر جهت معرفی بهتر شخصیت و آثارعلامه، تقویت سایت و قرار دادن سایت به عنوان مرجع  اندیشه‌های علامه، ایجاد ارتباط بین اندیشمندان، تکمیل مقالات و مصاحبه‌ها و ارتقای مقالات را از دیگر برنامه‌های پیش‌رو برشمرد.

 وی در پایان گفت: برنامه‌های همایش به صورت زنده از رادیو معارف و سایت همایش پخش خواهد شد.

 گفتنی است، همایش بین المللی اندیشه‌های علامه طباطبایی در تفسیر المیزان با حضور اندیشمندان داخلی و خارجی به مدت دو روز از روز پنج شنبه 22آبان ماهبه مدت 2 روز  در تالار موسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی(ره) قم برگزار خواهد شد.