به یاد خدا باش تا خدا به یادت باشد، اگر خدا به یاد انسان بود،از جهل رهایی می‌یابد اگر در کاری مانده است خداوند نمی‌گذاردعاجز شود.(علامه سيدمحمدحسين طباطبايي)

فايل‌ها

پيوندها

    

«زوایایی پنهان از کاربرد علوم و معارف قرآن در تفسیر المیزان»

گروه اندیشه: ششمین پیش همایش از همایش بین‌المللی اندیشه‌های علامه طباطبایی(ره) در تفسیر المیزان با عنوان «زوایایی پنهان از کاربرد علوم و معارف قرآن و حدیث در تفسیر المیزان»، اول خردادماه در مشهد برگزار شد

به گزارش مرکز خبر و اطلاع رسانی روابط عمومی مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی(ره)، ششمین پیش همایش از همایش بین‌المللی «اندیشه‌های علامه طباطبایی(ره) در تفسیر المیزان» با عنوان «زوایایی پنهان از کاربرد علوم و معارف قرآن و حدیث در تفسیر المیزان» صبح روز اول خردادماه با حضور حجج‌اسلام والمسلمین محمدعلی مهدوی‌راد، عضو هیئت‌ علمی دانشگاه تهران، حسن نقی‌زاده، دانشیار دانشگاه فردوسی مشهد و محمد‌حسین الهی‌زاده، استاد حوزه و دانشگاه در دانشگاه علوم اسلامی رضوی در مشهد برگزار شد.

 

این مراسم با تلاوت آیاتی چند از کلام الله مجید آغاز و پس از آن حجت‌الاسلام والمسلمین حسن نقی‌زاده، دانشیار دانشگاه فردوسی مشهد با بیان اینکه علامه طباطبایی کوشش‌های زیادی برای تفسیر المیزان انجام داده‌اند، اظهار کرد: علامه طباطبایی از چهره‌های ماندگاری هستند که کوشش‌های ایشان در خصوص این تفسیر نمونه با موفقیت رو به رو شد.

 

دانشیار دانشگاه فردوسی مشهد عنوان کرد: امروز حوزه‌های علمیه ما دارای میراث گرانبهایی به اسم تفسیر المیزان علامه طباطبایی(ره) هستند که می‌توانند بهترین بهره را از این میراث گرانبها ببرند.

 

تأکید علامه طباطبایی بر استقلال قرآن

 

حجت‌الاسلام نقی‌زاده با بیان اینکه علامه طباطبایی(ره) تعبیرهای صریحی را عنوان می‌کند، ابراز کرد: علامه طباطبایی می‌فرمایند که قرآن برای فهمیده شدن نیازی به غیر ندارد و از سوی دیگر بیان می‌کند که حدیث مرجع و حجت الهی است، همچنین ایشان بر استقلال قرآن کریم، این کتاب آسمانی تأکید دارند.

 

دانشیار دانشگاه فردوسی مشهد ابراز کرد: در این راستا مبنای علامه طباطبایی، امام خمینی(ره) و شیخ مفید این است که در بحث های اعتقادی و سایر موارد به یقین دست پیدا کنیم.

 

حجت‌الاسلام والمسلمین محمد‌حسین الهی‌زاده، استاد حوزه و دانشگاه نیز در این مراسم با بیان اینکه انسان‌ها دارای قوایی همچون قوه فکریه، شهویه و ... هستند، اظهار کرد: باید به درستی از قوایی که در وجود یک انسان وجود دارد، استفاده شود زیرا به طور مثال افراط در قوه شهویه خوب نبوده، تفریط در آن سبب خمودگی و اعتدال آن عفت به شمار می‌رود و در قوه فکریه نیز افراط آن جرأت، تفریط آن کودنی و اعتدال آن حکمت است.

 

حجت‌الاسلام الهی‌زاده با بیان اینکه انسان‌ها باید به دنبال تحصیل فضائل و اصلاح رذائل باشند، عنوان کرد: معلم اخلاق به ما یادآور خواهد شد که اگر به دنبال کسب فضائل نیک باشیم، نزد دیگران و خدای متعال عزیز بوده و اگر به دنبال رذائل برویم برای دیگران خطرناک می‌شویم.

 

این استاد حوزه و دانشگاه با بیان اینکه اگر تربیت را بر محور نفس انسان قرار دهیم، قطعا به اهداف دینی خود دست پیدا نخواهیم کرد، اظهار کرد: اگر بخواهیم بر اساس روان و روانشناسی، انسان‌ها را مدیریت و شکوفا کنیم، از هم دور خواهیم ماند و اگر به فکر شکوفایی فطرت انسان باشیم پیشرفت کرده و به هم نزدیک می‌شویم.

 

حجت‌الاسلام والمسلمین محمدعلی مهدوی‌راد، عضو هیئت‌علمی دانشگاه تهران نیز در این نشست با بیان اینکه علامه طباطبایی اعتقاد دارد که اهل بیت(ع) بهترین معلمان قرآن هستند، اظهار کرد: ایشان بالاترین شأن ائمه(ع) را شأن معلمی در قرآن می‌دانند.

 

علامه طباطبایی(ره) راه تفسیر قرآن کریم را به ما آموخت

 

عضو هیئت‌ علمی دانشگاه تهران با بیان اینکه علامه طباطبایی(ره) راه تفسیر قرآن کریم را به ما آموخت، ابراز کرد: تفسیر المیزان میراث گران بهایی است که علامه طباطبایی در اختیار ما قرار داده‌اند لذا ما باید قدر آن را دانسته و آن را بزرگ بشماریم.

 

حجت‌الاسلام مهدوی‌راد عنوان کرد: هیچ کس قبل و بعد از مرحوم علامه طباطبایی(ره) اقدام بزرگی مانند تفسیر المیزان را انجام نداده است بنابراین ما نباید از میراث گرانبهایی که این عالم ربانی برای ما بر جای گذاشته است، غافل بمانیم.

 

وی با اشاره به آیه 57 سوره اعراف «وَهُوَ الَّذِی یُرْسِلُ الرِّیَاحَ بُشْرًا بَیْنَ یَدَیْ رَحْمَتِهِ حَتَّى إِذَا أَقَلَّتْ سَحَابًا ثِقَالًا سُقْنَاهُ لِبَلَدٍ مَّیِّتٍ فَأَنزَلْنَا بِهِ الْمَاء فَأَخْرَجْنَا بِهِ مِن کُلِّ الثَّمَرَاتِ کَذَلِکَ نُخْرِجُ الْموْتَى لَعَلَّکُمْ تَذَکَّرُونَ، و اوست که بادها را پیشاپیش [باران] رحمتش مژده‏رسان مى‌‏فرستد تا آن گاه که ابرهاى گرانبار را بردارند آن را به سوى سرزمینى مرده برانیم و از آن باران فرود آوریم و از هر گونه میوه‌‏اى [از خاک] برآوریم بدینسان مردگان را [نیز از قبرها] خارج مى‌‏سازیم باشد که شما متذکر شوید»، گفت: خدای متعال نعمت‌های زیادی را به بندگان خود داده است اما آن‌ها باید قدردان نعمت‌ها باشند زیرا روزی از تمام نعمت‌هایی که به آن‌ها داده شده سوال می‌شود.

 

عضو هیئت‌ علمی دانشگاه تهران در پایان تأکید کرد: ما باید بتوانیم زوایای مختلف تفسیر المیزان را دریابیم و به خصوص بخش‌های پنهانی از آن که تاکنون به آن پرداخته نشده را مورد توجه قرار دهیم.

 

یادآور می‌شود، همایش «اندیشه‌های علامه طباطبایی در المیزان» از 22 تا 24 آبان‌ماه سال جاری در شهرهای قم و تهران برگزار می‌شود.